K teplým letným večerom neodmysliteľne patrí aj grilovačka s rodinou a priateľmi. Ak držíte diétu alebo si len jednoducho strážite figúru, pravdepodobne si pri tomto magickom slove len sťažka povzdychnete: „Grilovanie a diéta?!“ Ale áno! Všetko sa dá, len treba vedieť ako na to. Vyskúšajte tieto osvedčené rady a tipy a presvedčte sa na vlastnej koži, že sa nemusíte obmedzovať len na misku so šalátom. Ste zvedaví ako na to?
Kvalitné mäso je základ
Základom grilovania je chutné a kvalitné mäso. Tu však dávajte veľký pozor! S porciou to nepreháňajte. Rovnako dôležité je zvoliť aj správny druh mäsa. Pre zdravšie stravovanie vám odporúčame zvoliť jednoznačne ryby, morské plody alebo kvalitné morčacie mäso. Snažte sa ho opiecť dozlatista a dajte pozor, aby ste ho nepripálili. Oškrabaním sa totiž zbavíte len časti škodlivín. Do mäsa nepichajte, len ho zľahka otáčajte. Vytekajúca šťava sa totiž spaľuje, dymí a mení na škodlivé látky. Ak chcete grilovať bez mäsa, milovníci húb určite ocenia grilované šampiňóny.
Zelenina od A po Z
Pamätajte, že zelenina nie je len farebným doplnkom na stole, spravte z nej hlavnú hviezdu večera. Je ľahká na žalúdok a stimuluje správne spracovávanie potravy. Na tanieri by mala tvoriť až polovicu jeho obsahu, tú druhú vyplňte bielkovinami. „Zelenina má veľa vody a málo soli, preto sa odporúča pre zdravé stravovanie a chudnutie. Vďaka zelenine zásobujeme telo vlákninou a tým podporujeme správne fungovanie trávenia a črevnej peristaltiky,“ hovorí Martina Dvořáková, odborníčka na ketodiétu. Okrem toho, je dôležité dať prednosť sezónnej zelenine. Je plná chuti, vitamínov a minerálnych látok. Skúste k obľúbenej grilovanej paradajke či paprike pridať nové chute. Artičoky, baklažán, špargľa, tekvica, cuketa či zeler – možno neznejú veľmi vábne, ale grilované chutia výborne a navyše vám pomôžu znížiť cholesterol, upravia krvný tlak a podporia chudnutie rozhýbaním metabolizmu. Stačí ich pokvapkať olivovým olejom a pridať obľúbené korenie alebo bylinky.
Vyrobte si zdravé, domáce dresingy
Aj vy radi zoberiete do ruky kus chleba a vytriete ním tanier či plech? STOP! Koledujete si o zvýšenú hladinu cukru a inzulínu v krvi. Podobne je to aj s obľúbenými marinádami. Pri zdravom životnom štýle si ich vôbec nemusíte odopierať, stačí vedieť pripraviť ich zdravší variant a staviť na jednoduchosť. Správnu chuť jedlu dodá olej s bylinkami a korením, prípadne skúste použiť biely jogurt s pridaním soli, cesnaku a byliniek. Je to oveľa zdravšie ako tatarská omáčka a tú chuť si zamilujete raz-dva! Zelenina s obsahom síry, ako chren, cibuľa, cesnak, pór či pažítka podporujú činnosť pečene. Ak vás zo zeleniny nadúva, pridajte do jedla fenikel, rascu, saturejku či morské riasy.
Bez pečiva? Proteínové si odopierať nemusíte
Zvyknete pri grilovaní podávať pečivo? Zameňte za tmavé alebo celozrnné. Ak si strážite príjem sacharidov, najlepšie urobíte ak na stôl naservírujete tmavý, proteínový chlieb. „Kým bežné pečivo je plné sacharidov, ktoré dvíhajú ručičku na vašej váhe, proteínové pečivo ich obsahuje minimum. Je bohaté na bielkoviny a vlákninu, vďaka čomu je nielen chutnou, ale hlavne zdravšou verziou,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková.
Osviežte sa zdravo a chutne
Favoritom všetkých grilovačiek je jednoznačne pivo. Ak si však chcete postrážiť líniu alebo odľahčiť trávenie, vymeňte ho za vodu s citrónom, zázvorom, limetkou alebo mätou. Tieto letné drinky vás nielen príjemne osviežia, ale aj samotnú chuť jedla si lepšie užijete. Ak zvažujete sladkú bodku na záver, dajte si melón a uhorku. Sú to skvelé letné chute, ktoré si môžete dopriať bez obáv. Obsahujú až 90 – 95 % vody, preto vás rýchlo zasýtia a vy tak zjete menšie množstvo.