„Keď chceš, aby sa niečo urobilo poriadne, urob si to sám.“ V tomto prípade to bude platiť o rizote. No pozor, žiadna verzia typu uvarte ryžu v sáčku v osolenej vode s vegetou, zmiešajte so zeleninou z konzervy a posypte nastrúhaným syrom. To by síce šlo, ale predsa len, dnes uvaríme niečo sofistikovanejšie a výsledná chuť bude stáť za to.
Čo potrebujeme:
- Ryžu na rizoto (250g-300g) – Arborio alebo Baldo
- Maslo (60g)
- Suché biele víno (2dcl na rizoto + 1dcl na degustáciu)
- Cibuľa (1ks)
- Hovädzí alebo kurací vývar(1L)
- Parmezán (100g)
- Sušený šafran (štipka)
- Krevety – olúpané a predvarené (160g)
- Soľ, korenie, olivový olej (všetko na krevety)
Postup:
(Niekoľko hodín vopred si pripravíme vývar. Veľmi v skratke: do vody (cca 2L) pridáme mäso. Keď voda s mäsom zovrie, pozbierame sitkom penu. Pridáme soľ, korenie a koreňovú zeleninu. Varíme aspoň dve hodiny. Scedíme liter vývaru, dáme do neho šafran a odložíme ho na neskôr.)
Ryžu nepremývame. Restujeme ju spolu s cibuľkou na masle (použime tak polovicu z toho čo sme si pripravili). Ryžu jemne ale dôkladne premiešame tak, aby sa tuk okolo nej obalil. Následne prilejeme víno. To sa za občasného miešania pomerne rýchlo odparí.
Teraz nastáva fáza postupného pridávania vývaru. Ten prilejeme vždy len po úroveň ryže, zľahka občas premiešame. Vývar sa bude postupne vsakovať. Na záver pridáme do rizota zvyšok masla a parmezánu. Rizoto bude krásne krémové s jemnou chuťou. Necháme obe rozpustiť a máme takmer hotovo.
Na panvicu dáme olivový olej a prudko opečieme osolené a okorenené krevety.
Rizoto dáme na tanier a navrch poukladáme krevety. Dobrú chuť!